Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

120 žena iz ruralnih sredina obučeno za digitalno preduzetništvo

U okviru projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“, 120 žena iz opština Knić, Ljubovija, Majdanpek, Kuršumlija, Paraćin i Ivanjica obučeno je, u prethodna četiri meseca, za rad na računaru i iz osnova digitalnog preduzetništva.

Obuku su pohađale žene koje već imaju male radnje ili proizvodnju domaćih proizvoda, ali i one koje se još nisu upustile u preduzetničke vode, ali imaju ideje i snove o tome. I jedne i druge su bile, pre svega, svesne da će bolje sutra, bolje poslove i uspešnije plasiranje svojih proizvoda, moći da ostvare samo radeći na sebi, sticanjem novih znanja i veština. Žene su, kroz učenje i razgovor sa predavačima, ali i kroz međusobno druženje, ohrabrene i dodatno motivisane da se bore za bolji socijalno-ekonomski status. Na tom putu moraće da se suprotstavljaju i predrasudama, jer je u ruralnim sredinama malo žena-preduzetnica.

Na celoj seriji predavanja i obuka, atmosfera je bila odlična, motivisanost polaznica izuzetna, a posvećenost i stručnost predavača na zavidnom nivou. To je sve dovelo do toga da se ambicije sa kojima su žene dolazile na obuku, nakon pet dana samo povećaju i planovi još bolje definišu. Prezentacije koje su napravljene na osnovu novih znanja, svedoče koliko ima inovativnosti, novih ideja i načina da se već postojeća tradicionalna znanja i veštine, dopunjene digitalnim alatima, iskoriste za dobrobit samih žena, njihovih porodica i cele zajednice.

Iskustva sa šest održanih obuka, udruženje „Jednake mogućnosti“ će prezentovati na konferenciji „Žene iz ruralnih područja – ekonomski potencijal u usponu“, koja će biti održana 10. maja 2019. godine. Zaključci i preporuke koji proisteknu iz rada na konferenciji biće dostavljeni zainteresovanim stranama i medijima. Konferenciji će prethoditi i konferencija za štampu, zakazana za 8. maj u 12 časova u beogradskom Medija centru.

Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.