Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Dvadeset žena iz opštine Knić započelo je u nedelju, 25. novembra 2018. godine petodnevnu obuku iz oblasti digitalnih i preduzetničkih veština. Prvog dana su se odmah uhvatile u koštac sa osnovama rada na računaru. Nakon predavanja o hardveru, na red je došlo upoznavanje sa operativnim sistemom Microsoft Windows kao i savladavanje rada u programu Microsoft Word.

Atmosfera je od samog početka bila radna i inspirativna, jer su polaznice već svojom prijavom pokazale da su svesne važnosti znanja iz ovih oblasti. Svetlana Ranković Alempijević je na seminar došla iz mesta Balosave, kraj Gruže. Svetlana, inače književnica, odlučila je da sa grupom žena iz svog mesta pokrene prodaju tradicionalnih proizvoda. U pravljenju proizvoda su one vešte i nije im problem da naprave domaću hranu i pletenu odeću. „Ali za plasman proizvoda, vođenje poslovanja ili marketing, neophodna su nam dodatna znanja. Bez preduzetništva i računara danas se ništa ne može ostvariti“, kaže Svetlana i ističe da će i njoj i saradnicama ova obuka dati veliku podršku.

Neda Kostić već radi u „Elektrošumadiji“, ali bi želela da napreduje. Očekuje unapređenje, ali na boljem radnom mestu će joj biti potrebna i veća znanja. Za nju je ova obuka šansa da dobije dodatne kompetencije, kako bi napredovala i gradila karijeru. „Svesna sam koliko su mi nova znanja neophodna“, kaže Neda i ističe da se na seminaru oseća prijatno i motivisano.

Predavanja i vežbe su najvažniji deo obuke, ali se već prvog dana pokazalo koliko su dragocene pauze, na kojima se žene iz ove šumadijske opštine upoznaju, razmenjuju dosadašnja iskustva i podržavaju jedna drugu. Možda će se baš u toku ovih razgovora roditi neke potpuno nove ideje i započeti neke nove saradnje i preduzetnički planovi.

Obuku sprovodi Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinom Knić u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

Gostovanje u emisiji Mozaik, Radio televizija Kragujevac, 30.11.2018.