Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Osamdeset žena iz opština Knić, Ljubovija, Majdanpek i Kuršumlija završilo je petodnevnu obuku iz digitalnih i preduzetničkih veština. Do kraja projekta obuka će biti organizovana i u opštinama Paraćin i Ivanjica.

Obuku sprovodi Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinama, a u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

Eminentni stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija upoznali su polaznice obuke sa elementima hardvera i operativnim sistemom Microsoft Windows, kao i sa svim programima koji su neophodni u savremenoj komunikaciji i digitalnom preduzetničkom poslovanju. Polaznice obuke su pohađale i predavanja stručnjaka za preduzetništvo, koja su obuhvatala veštine od razvoja poslovnog modela, do marketinga, korišćenjem informacionih tehnologija.

Svaka polaznica je dobila i „Priručnik za digitalne preduzetnice“, koji će im poslužiti da utvrđuju svoje znanje i da se podsete svih detalja sa obuke. Polaznice su više puta naglasile da im je priručnik veoma koristan i lak za upotrebu.

Na svim do sada održanim obukama, interesovanje polaznica je tokom pet dana raslo, a zajednički rad je rezultirao položenim testovima i uspešnim prezentacijama. Nazivi prezentacija koje su polaznice na kraju kursa kreirale dovoljno govori na koji način će stečena znanja primeniti nakon obuke. Neki od naziva prezentacija su „Kupina kroz vekove“, „Uzgajanje lekovitog bilja“, „Sačuvajmo mirise i ukuse tradicije“.

Predavanja i vežbe nisu sve što ova obuka pruža ženama iz ruralnih krajeva. U toku pet dana zajedničkog rada i druženja polaznice se upoznaju, razmenjuju iskustva i podržavaju jedna drugu. Nakon svake obuke uveravaju nas da će ostati u kontaktu i možda čak i zajednički pokušati da realizuju neku od ideja. Na taj način će u svim sredinama gde je obuka održana biti stvorene mreže podrške koje će kasnije moći da se šire i uključuju još više žena.

Saradnja će biti ostvarena ne samo među ženama iz istih opština, već i među svim polaznicima ovih obuka. Nove veštine korišćenja društvenih mreža će im u tome pomoći, a Udruženje će ih na to podsticati i stimulisati.