Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Dvadeset žena iz Majdanpeka obučavalo se iz oblasti digitalnog preduzetništva od 14. do 18. decembra 2018. godine. Sve su uspešno završile testove i iz informatičkog i iz preduzetničkog znanja, i to sa visokim procentom tačno rešenih zadataka.

Zvezdana Telesković je na obuku došla sa brojnim planovima. Završila je tehnički fakultet, inženjer je menadžmenta i trenutno radi u Telenoru, ali se dodatno bavi knjigovodstvom. Informatička znanja je, kako kaže, obnovila na ovoj obuci, a preduzetnički deo joj je bio posebno zanimljiv. Na seminar je došla zajedno sa majkom i nadaju se da će zajedno krenuti u preduzetničke vode otvaranjem svoje firme.

Senija Božikić je članica Udruženja žena sa invaliditetom „Viktorija“. „Nisam do sada imala iskustva sa računarima, ali ovde sam mnogo naučila“, kaže Senija. Ona želi da se zaposli u svom Udruženju, a za to su joj potrebne i osnovne informatičke, ali i preduzetničke veštine. „Naučila sam mnogo, sad mogu kompletno da komuniciram preko računara, mogu da se bavim poslovanjem Udruženja, mogu da promovišem njegov rad, da napravim prezentacije“, nabraja Senija i ističe da je atmosfera na kursu bila odlična i da su svi predavači bili izuzetno strpljivi i pažljivi.

Obuku je sprovelo Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinom Majdanpek u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.