Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Od 5. do 9. decembra 2018. godine 20 žena iz opštine Ljubovija se družilo, učilo, planiralo i maštalo o budućim preduzetničkim poduhvatima.

Bojana Nikolić, apsolventkinja na poljoprivrednom fakultetu, na smeru za zaštitu bilja, odlučila je da iskoristi slobodno vreme i stekne nova znanja iz oblasti digitalnih i preduzetničkih veština, kako bi bila osnažena za upuštanje u preduzetničke vode. Prema njenim rečima, znanje koje je stekla na ovom kursu je dragoceno, ali ništa manje važna je i psihološka podrška koju su žene na ovaj način dobile. „Važno je da se žene oslobode straha, da vide da mogu da nauče sve što je potrebno, da osmisle poslovni model, da naprave prezentaciju za svoje proizvode, da ovladaju radom na računaru“, poručuje Bojana.

Ohrabrivanju, po njenim rečima, nisu doprineli samo znanje i podrška izuzetnih predavača, već i druženje sa ženama iz svoje sredine. „Prvog dana je za ručkom bila apsolutna tišina, a već narednih dana nismo mogle jedna od druge do reči da dođemo. Žene su se ohrabrile i krenule da razmenjuju ideje i planove. Sigurno ćemo ostati u kontaktu i možda zajedno realizovati neke od planova“, iznosi Bojana svoje utiske.

I Mira Marković je prezadovoljna obukom. Ona se bavi poljoprivredom, i nikada nije radila na računaru. Na obuku je došla kako bi naučila da koristi računar, koji ima kod kuće, ali ga nikad nije upalila. I kako da bolje plasira svoje proizvode od mleka, maline i kupine. Ističe da se sve vreme osećala prijatno, da su predavači bili strpljivi i posvećeni i da je puno naučila. „Ali sam videla i da moram još mnogo da učim“, samokritična je Mira, ali odmah dodaje: „Kad nešto nisam baš najbolje znala, odmah su mi ostale žene iz moje Ljubovije sve pokazivale“.

Marija Nikolić želi da bude kuvarica u restoranu koji bi na jelovniku imao tradicionalne specijalitete iz njenog kraja. Na taj način bi ne samo gradila svoju karijeru, nego promovisala i kulinarsko nasleđe. Mariji se svidela organizacija obuke i to što joj je pružena mogućnost da nauči nešto novo. Ističe da je svesna da će joj nova znanja proširiti vidike i omogućiti da razmišlja o novim poslovima.

Organizatorima i predavačima sve četiri obuke, najveća pohvala je to što polaznice, uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, ni jedan jedini dan nisu izostale sa predavanja. One su sa radošću i entuzijazmom slušale, pratile i učestvovale u radu, a mnoge od njih su se već raspitivale da li će biti organizovani i napredni nivoi obuke.

Obuku je sprovelo Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinom Ljubovija u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.