Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

U Kuršumliji je 20 polaznica pohađalo obuku za digitalno preduzetništvo od 22. do 26. januara 2019. godine. U Kuršumliji je velika nezaposlenost, posebno među ženama, a ujedno se gotovo svako domaćinstvo bavi proizvodnjom tradicionalnih proizvoda uglavnom za svoje potrebe.

Suzana Kostić je nezaposlena, iako je završila ekonomski fakultet. „Mislim da su mi sada šanse za pokretanje nekog posla mnogo veće. Iz informatike sam se podsetila svega što sam učila na fakultetu, a iz preduzetnišva sam puno naučila“, kaže Suzana. Ona želi da nađe posao u struci, ali kako to teško ide, sve češće razmišlja o pokretanju svog, preduzetničkog, poduhvata. Kaže da je jedan od osnovnih kvaliteta ovih predavanja to što su motivišuća, što ohrabruju žene da razmišljaju o preduzetništvu. „Nisam se nadala da će kurs biti ovako dobar i detaljan. Prevazišli ste moja očekivanja“, iskrena je Suzana. Sve je, po njenim rečima, odlično organizovano, atmosfera radna, ali prijatna, a izbor profesora i tema odličan.

Svetlana Todorović je pre dve godine ostala bez posla. Pokušavala je već da prodaje tradicionalne domaće proizvode, ali je shvatila da joj nedostaje mnogo znanja. „Sada sam stvarno zadovoljna. Naučila sam upravo ono što mi je bilo neophodno kako bi mogla da obezbedim egzistenciju prodajom svojih proizvoda“, kaže Svetlana. Pojašnjava da neke stvari koje su joj izgledale teške i nepoznate, sada obavlja sa lakoćom. „Danas smo pravile prezentaciju svojih proizvoda. Bila je vrlo uspešna i to mi je mnogo podiglo samopouzdanje“, sa radošću nam saopštava. Njoj se posebno dopada što su polaznice obuke različitih godina, što doprinosi razmeni ideja i iskustava. Nova poznanstva će svakako doprineti da se međusobno podržavaju u narednom periodu, kad novostečena znanja budu trebale da pretoče u preduzetničke poduhvate. „Ne da smo zadovoljne, nego smo prezadovoljne“, na kraju nam se zahvaljuje Svetlana.

Obuku je sprovelo Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinom Kuršumlija u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.