Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Gimnazija u Ivanjici, 18-22. mart 2019.

Dvadeset žena iz ivanjičke opštine, zahvaljujući obuci „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“, naoružano je znanjem, veštinama i novim idejama, a pre svega su osnažene i motivisane da svoje poslovne planove i snove pretvore u stvarnost.

„Ovo je baš ono što mi je trebalo“, prokomentarisala je trećeg dana obuke Marina Ocokoljić koja je pre osam meseci pokrenula proizvodnju ručno rađene testenine. Iako poseduje odličan proizvod, od domaćih sirovina, koji je već pet puta prezentovala na sajmovima etno hrane i manifestaciji „Kuhinje sveta“, Marina je osetila da joj za dalji razvoj i napredak u poslu nedostaju znanja iz preduzetništva i informatike. „Očekujem da će mi stečene veštine otvoriti nova vrata i mogućnosti“, sa osmehom kaže Marina i hvali organizaciju seminara i stručnost predavača. Naglašava da joj je posebno drago što je upoznala žene različitih godina i interesovanja, iz svog okruženja. „Posebno me fasciniraju najstarije polaznice, koje su spremne da se upuste u nešto novo i do sada nepoznato, kao i najmlađe koje pokazuju odlučnost da stvore bolji život sebi i svojoj deci“, kaže Marina i izražava uverenost da će ostati u kontaktu i pomagati jedna drugoj da biju bitku sa mentalitetom koji nije naklonjen ženama-preduzetnicama.

Sve pohvale organizatorima obuke upućuje i Zorica Gvozdenović, koja od prošle godine ima radnju za prodaju sopstvenih heklanih rukotvorina. Zorica ima 59 godina i kaže da je do sada radila bez interneta, ali da je shvatila da samo uz pomoć kompjutera i novih tehnologija, može da bolje proda svoje proizvode. „Sada ću moći da slikam sve što napravim i da to reklamiram. Danas sam baš naučila kako ću moći preko interneta da se uključim i u neke grupe“, objašnjava Zorica. Priča nam kako je i ranije pokušavala da nauči nešto o računarima. „Koga god sam do sada pitala, niti sam ja razumela šta mi oni objašnjavaju, niti su oni razumeli šta meni treba. A ovi predavači su tačno znali i šta nama treba i kako to da nam objasne.“

Ni Zorica, kao ni ostale polaznice, ne propušta da istakne da je druženje bilo prelepo, da je upoznala žene iz svoje opštine, koje do sada nije znala. Sve se nadaju daljoj saradnji, jer u Ivanjici ima izuzetno malo žena preduzetnica. Kao i na prethodnim predavanjima, prezentacije koje su napravile i testovi koje su odlično položile, svedoče da je glad za znanjem bila velika i da će motivisane, ohrabrene i obučene, moći da se upuste u realizaciju svojih snova i planova.

Obuku je sprovelo Udruženje Jednake mogućnosti u saradnji sa opštinom Ivanjica u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih oblasti. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Klјučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.