Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Udruženju „Jednake mogućnosti“ zvanično je, 9. oktobra 2018. godine, u Vladi Srbije, uručen ugovor o realizaciji projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“. Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

U ime „Jednakih mogućnosti“, ugovor je, na svečanosti, primila dr Nataša Gospić, predsednica udruženja.

Ugovore su predali Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, Sem Fabrici, šef Evropske delegacije za Srbiju, Imre Kern, državni sekretar Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Velјko Kovačević, pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i Jelena Milovanović, zamenica direktorke organizacije UN Women.

„Ekonomski osnažiti ženu to nije samo pitanje finansijske održivosti, već njenog bolјeg društvenog i ukupnog položaja. Žene, nažalost, posebno u ruralnim krajevima, još nemaju rešena pitanja dostojanstvenog načina života i uposlenja sopstvenih potencijala, veština i mogućnosti“, rekla je ministarka Joksimović. Dodala je da je rodna ravnopravnost deo Agende 2030.

Projekat „Jednake mogućnosti“, pod nazivom „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“ ima za cilј da pomogne ženama koje se već bave preduzetništvom, ili se na to spremaju. U savremenom svetu digitalna pismenost je osnovni preduslov za pristup i opstanak na tržištu. Žene koje kroz ovakvu edukaciju povećaju svoja znanja, moći će, sa mnogo više šanse za uspeh, da obavlјaju svoje već postojeće poslove ili konkurišu za nove. Žene u ruralnim područjima odabrane su za cilјnu grupu ovog projekta, jer se pokazalo da one najmanje koriste privilegije digitalnog društva, pa će im novostečena znanja pomoći da se lakše uklјuče u savremene ekonomske tokove i time pobolјšaju svoj položaj u okviru društva i ekonomije.

U okviru ovog projekta „Jednake mogućnosti“ planiraju da obuče 120 žena iz opština Ivanjica, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Paraćin i Majdanpek. One će steći osnovna znanja iz rada na računaru i digitalnog preduzetništva. Tako će biti osnažene da se uklјuče u privredne tokove kroz zapošlјavanje i samozapošlјavanje.

Ova tema biće dodatno razmatrana i na konferenciji „Osnaživanje žena iz ruralnih sredina za digitalno preduzetništvo“, takođe u sklopu projekta. Projekat će trajati godinu dana.