Za tri nedelje 63 nastavnika razredne nastave iz seoskih sredina dobilo je osnovno informatičko obrazovanje u okviru projekta „ICT centar za obuku trenera“ Udruženja Jednake mogućnosti. Svake nedelje počevši od 11. avgusta 2003. oko petnaest nastavnika boravilo je u Beogradu na petodnevnim kursevima pod nazivom „Uvod u upotrebu računara“. Ove nedelje na obuci su treća i četvrta grupa prosvetnih radnika i to uglavnom učiteljica.

– Osnovna ideja je da ih obučimo da budu treneri da drugima prenose znanja iz ove oblasti, i to isključivo onima koji žive i rade na selu. Nije nam namera da opismenjujemo učitelje iz Beograda, Novog Sada i drugih gradskih sredina, kojima je informatičko obrazovanje znatno dostupnije. Nastavnici iz ruralnih sredina dobili su priliku da steknu znanja iz programa MS Windows, MS Office, kao i elementarne veštine u korišćenju Interneta – kaže Gordana Bekčić, portparol Udruženja Jednake mogućnosti. Po njenim rečima, interesovanje za ovu vrstu obuke je veliko, ali se očekuje da neće biti mnogo kurseva u septembru zbog početka nastave, ali da će ih u oktobru opet biti kao tokom avgusta.

Inače, Viša elektrotehnička škola i Viša PTT škola u Beogradu za ovaj program dale su svoje predavače, prostorije i kompjutere, dok je Ministarstvo prosvete i sporta Srbije platilo smeštaj i putne troškove.

Donatori Udruženja za sprovođenje ovog projekta su i „Ericsson“, „Telekom Srbija“, „Mobtel“, „Eunet“, „Teri Engineering“, „Tele group“ i „Zajednica JP PTT“.

Program ICT obuke trebalo bi da bude deo akcionog plana države u procesu ulaska u informaciono društvo, posebno u ovom trenutku koji je obeležen u celom svetu pripremama za Svetski samit o informacionom društvu (WSIS), koji će se u decembru održati u Ženevi. Pripremu Samita Ujedinjene nacije dodelile su Međunarodnoj uniji telekomunikacija (ITU), u okviru koje deluje Radna grupa za pitanja ravnopravnosti polova, sa kojom aktivno sarađuje Udruženje Jednake Mogućnosti.

Posebna pažnja polaže se ravnopravnom uključivanju žena i muškaraca u programe informatičkog opismenjavanja, istim mogućnostima njihovog pristupa informacijama i balansiranoj zastupljenosti oba pola u donošenju strateških odluka i planova o razvoju informacionog društva.

Objavljeno u dnevnom listu Glas Javnosti, 26. avgust 2003.