Nevladina organizacija Jednake mogućnosti, zajedno sa republičkim Ministarstvom prosvete, pokrenula je pilot-program za nastavnice osnovnih i srednjih škola iz seoskih sredina u obuci za rad na računarima i za korišćenje Interneta.

Kroz petodnevni kurs polaznice će savladati osnovna znanja o Windows-u, kao i veštine za bazično korišćenje Interneta. Strateški značaj obuke prosvetnih radnika leži u njihovoj poziciji da budu novi treneri svojoj deci u školama – kaže Gordana Bekčić, PR Jednakih mogućnosti.

Prema njenim rečima, trenutno, svega 5,5 odsto celokupnog stanovništva Srbije ima pristup Internetu. Pilot-trening obaviće se u drugoj polovini avgusta, u prostorijama Eunetovog koledža. Dalja obuka prosvetnih radnika obavljaće se od septembra, kontinuirano, po dve grupe od 10-15 polaznica mesečno. Obučeni nastavni kadar će preneti svoja znanja učenicima te će učenicima biti omogućeno da lako savladaju veštine korišćenja informacionih tehnologija kao sredstva za dalje proširivanje znanja iz različitih oblasti. Jednake mogućnosti će pokušati da što većem broju škola iz kojih nastavnici budu na obuci obezbede po jedan računar.

Objavljeno u Blic News-u, broj 186, 30. juli 2003.