Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima

Realizacija projekta
„Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“

Hotel Park, Beograd, 12-14. oktobar 2019.

Mnogo novih znanja i veština, ali i velika potreba za podrškom i udruživanjem – tako se u jednoj rečenici mogu sažeti iskustva žena koje su završile obuke u okviru projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene iz ruralnih područja“. Na trodnevni seminar o razvoju poljoprivrede i organskoj proizvodnji, koji je u Hotelu park održan od 12. do 14. oktobra, došle su sa velikom željom da i dalje napreduju. Odlučne su na svom preduzetničkom putu, iako same ocenjuju da su napravile tek prve korake, a neke i samo pripremu za njih.

Svetlana Pantić iz Ljubovije majstor je za sokove i džemove od proizvoda sa svog imanja i od samoniklih plodova, ali u preduzetničke vode pokušava da se upusti kao proizvođač meda. U tome joj pomaže ćerka Ljiljana. Zajedno su pohađale obuku u okviru ovog projekta i zajedno su prisustvovale predavanju o organskoj poljoprivredi. Planiraju da nabave sušare i sterilizatore, a same ističu da će više raditi na reklamiranju svojih proizvoda koristeći ideje i znanja koje su dobile u okviru Projekta.

Slavica Radosavljević, takođe iz Ljubovije, ističe da je nakon petodnevne obuke počela da primenjuje stečena znanja. Dizajnirala je etikete za svoje proizvode od maline i kupine. Ne odustaje od planova, ali kaže da je sve bilo mnogo lakše uz kontinuiranu podršku.

Apsolventkinja medicine iz Majdanpeka, Ljiljana Vlku je na obuci i predavanju dobila dodatnu motivaciju da nastavi sa proizvodnjom džemova od šumskog voća. Nakon što je podelila uzorke i nasmejano slušala pohvale, već je kovala nove planove.

Kada je ostala bez posla posle 30 godina radnog staža, Lalica Petruconić iz Majdanpeka krenula je da skuplja šumske plodove i od njih pravi džemove, sokove i alkoholna pića. Donela je uzorke rakije od divlje kruške i kupinovog vina. Nakon degustacije svi su se složili da je to prava eksplozija ukusa i mirisa. Teško je tako dobar proizvod kupiti u prodavnici, a Lalica želi da upotrebi novostečena znanja da svoje kvalitetne proizvode i šire plasira. Nedostaju joj ambalaža, etikete, prostor za skladištenje i proizvodnju. Razmišlja o prodaji preko interneta i prezadovoljna je što je na obuci dobila znanja koja joj omogućavaju da napravi prezentacije svojih proizvoda.

Atmosfera u toku trodnevnog druženja je bila izuzetna. Sve polaznice su se družile, razgovarale, razmenjivale iskustva i informacije. Ali, kada se pokrenula priča o umrežavanju, ističu da je potrebno uložiti velike napore da bi se pojačalo i proširilo njihovo umrežavanje na lokalnom nivou. Sve ističu da je neophodna kontinuirana podrška lokalnih samouprava da bi se stvorilo okruženje u kome će se uspešno razvijati žensko preduzetništvo.

Bilo je primetno da su sve polaznice veoma napredovale u korišćenju interneta i razvoju svojih poslovnih modela. Fotografije sa seminara su odmah plasirale na svoje Fejsbuk profile, kao i na profil Jednakih mogućnosti preko kojih su sve umrežene. Sve su potvrdile da će im puno značiti što će moći jedna drugu da hrabre i podržavaju, razmenjuju ideje i udružuju se.

Poseta imanju Svetlane Stojanović

Polaznice trodnevnog seminara o pravcima razvoja poljoprivrede i organskoj proizvodnji posetile su 14. oktobra poljoprivredno gazdinstvo Svetlane Stojanović u Kikindi. Svetlana je jedna od najboljih poljoprivrednica u oblasti organske proizvodnje i u svom domu je, sa puno gostoprimstva i predanosti, podelila svoja iskustva. Snežana Ognjenović, stručnjakinja za organsku proizvodnju, sve vreme je komentarima i objašnjenjima doprinosila da se polaznice seminara vrate kući sa što više i teorijskih i praktičnih znanja.

Obilazak imanja je bio više nego inspirativan, o čemu najbolje govore brojna pitanja na koje su Svetlana i Snežana jedva stizale da odgovore. U bašti i u plastenicima analizirani su svi aspekti, od položaja plastenika, planiranja plodoreda, navodnjavanja, kompostiranja, do izbora semena i načina čuvanja i plasiranja. Posebno interesovanje je bilo za odbranu od korova i štetočina, jer je to veliki izazov organske proizvodnje.

Već desetak minuta od srdačnog dočeka i upoznavanja, bilo je jasno da polaznice neće od Svetlane dobiti samo savete, znanja i iskustva. Možda najdragocenije je bilo što je ona, sa ogromnom energijom, samopouzdanjem i snagom, govorila o prevazilaženju raznih prepreka. Jasno je bilo da je Svetlana pravi uzor uspešne poljoprivredne preduzetnice.

Nakon obilaska imanja, Svetlana je sve učesnice seminara pogostila ručkom koji je pripremljen od organskih proizvoda sa njenog imanja.

Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.