Projekat „Formiranje pet ženskih klubova u ruralnim krajevima Srbije“ ušao je u završnu fazu realizacije, održavanjem seminara za 25 žena iz pet opština u kojima će e-klubovi biti oformljeni. Seminar je održan 23. aprila 2012. godine u prostorijama Univerziteta Metropolitan u Beogradu. Na zajedničkom druženju koje je organizovano na kraju seminara, učesnice, članovi Uprave za rodnu ravnopravnost i članovi udruženja „Jednake mogućnosti“ ocenili su da je projekat prevazišao početna očekivanja. „Dobile smo vetar u leđa“ , komentarisale su učesnice seminara. „Radile su pet dana bez pauze i nisu propustile ni jedno jedino predavanje“ , komentarisali su organizatori.

Rezultat projekta biće pet ženskih klubova u pet mesta: Kovači (opština Kraljevo), Kušići (Ivanjica), Beška (Inđija), Ljubovija i Paraćin. Svaki klub će imati sopstveni prostor, računare, internet vezu i pet žena koje su odslušale seminar i osposobljene da dalje razvijaju delatnost e-klubova u svojim sredinama. Tako će i žene u ruralnim sredinama moći da premoste „digitalni jaz“ i unaprede uslove života. Uprava za rodnu ravnopravnost implementira i upravlja Projektom, u saradnji sa IMG-om (International Management Group). Izvođenje projekta je povereno udruženju „Jednake mogućnosti“ iz Beograda, a podršku je obezbedila Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), kao deo podrške implementaciji Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji.

Polaznice seminara su, uz predavanja i pomoć najboljih stručnjaka iz svake oblasti, unapredile veštine potrebne za upotrebu info-komunikacionih tehnologija i razvijanja preduzetništva. Odslušale su predavanja iz oblasti pravnog okvira poslovanja, metologije izrade biznis plana, veštine i tehnike komunikacije, ekonomskog vođenja firmi, izrade web prezentacije… Naučile su i kako IKT može biti dobar alat za stvaranja mogućnosti za celo-životnu edukaciju, razmenjivanje ideja i iskustava, međusobno povezivanje u zemlji i povezivanje sa sličnim klubovima u inostranstvu.

„Ne samo da ćemo ostvariti sve planove koje smo imale za naše ženske klubove, već smo ovde dobile nove ideje. Pružićemo informacije ostalim ženama, pravićemo prezentacije radova, izložbe, kreiraćemo sajtove…“, kaže Verica Kočinac iz Paraćina. Danijela Gnjatović ističe da je svim učesnicima seminara prijalo i da se pet dana odvoje od svoje sredine i posvete sebi i svom znanju. Sada nameravaju da slično urade i za ostale žene iz svoje opštine. „A muškarcima ćemo naplaćivati internet sate“, dodaje uz smeh Maja Marić.

Ivana Aksentijević iz mesta Kovači kod Kraljeva ističe da sa koleginicama najviše razmišlja kako da što više žena animira da dolaze u ženski klub, kako bi se edukovale i zainteresovale za nove oblasti rada i života. „Mi smo naučile puno, sad treba to da prenesemo. Moramo za početak da ubedimo žene da, umesto da piju kafu jedna kod druge, dođu u klub na kafu i razgovor. Prezadovoljne smo seminarom i projektom i daćemo sve od sebe da efekti budu maksimalni“.

U grupi iz Kušića, kod Ivanjice, već prave planove kako da e-klub pomogne u razvoju seoskog turizma. Mnoge žene vide tu svoju šansu. Svih pet klubova će se umrežiti, već se dogovaraju kako da razmenjuju informacije, ideje, kako da realizuju zajedničke projekte.

Samo gde su žene ekonomski osnažene, razvoj društva može biti uspešan. Formiranje 5 ženskih klubova stvara početno jezgro za dalje širenje neformalnih oblika sticanja znanja u korišćenju IKT-a, kao važnog sredstva za unapređenje života žena i podizanje njihove konkurentnosti.