Evropski pokret Srbija

U subotu 23. aprila 2016. godine održan je prvi okrugli sto na temu „Žene u IT sektoru“ koji je za cilj imao da mentorine i mentorke čuju više o izazovima i preprekama koje očekuju žene u IT sektoru.

Diskusiju je moderirala Jelena Vasilev iz sektora komunikacija iz Erste banke, a svoje profesionalne i lične priče ispričale su Dragana Petković, osnivačica i partnerka u organizaciji Startit, Jelena Planojević Sologub, suvlasnica i menadžerka Zesium mobile iz Novog Sada, Milana Milošević, inženjerka softvera i doktorandkinja na Elektrotehničkom fakultetu i Bojana Borković, suosnivačica i direktorka prodaje iz Strawberry Energy.

Jelena Vasilev je započela diskusiju iznoseći podatak da je čak 70% devojčica u osnovnoj školi zainteresovano da se bavi informatičko-komunikacionim naukama, a da u srednjoj školi tek 0,2% njih ostaje pri svom izboru. Sa tim u vezi, ona je govornice pitala kako su se one obrele u pretežno muškom zanimanju. Činjenica je da u IKT sektoru radi samo 18% do 20% žena, te je potrebno bolje promovisati ovo zanimanje u formalnom obrazovanju, zaključile su učesnice.

Devojke su podelile svoje profesionalne i lične priče, kao i kako i zašto su uplovile u IT vode i kako sada „plivaju“.

Ono što je Draganu inspirisalo da se bavi informacionim tehnologijama je činjenica da je ono što stvaraju u tom sektoru za njih sadašnjost, a za veliku većinu ljudi budućnost. Naglasila je da savremeni vidovi komunikacije menjaju stvarnost i umetnost, što za nju predstavlja izazov. S druge strane, ona je rekla da su žene ipak uslovljene rodnim ulogama i da ih to dosta ograničava u percipiranju svoje karijere, ali i budućnosti.

Jelena je sa prisutnim podelila svoju priču i naglasila važnost mentorstva u prelomnim trenucima u karijeri. Ona je takođe, naglasila da se tehnologije menjaju i utiču i na način na koji živimo, i u budućnosti će biti još otvoreniji.

Milana je navela kako srpski IT sektor i ne stoji tako loše po pitanju broja žena koje rade u njemu u odnosu na Evropsku uniju. U Srbiji su žene, kao inženjerke, uglavnom zadužene za testiranje, ali ih nemamo mnogo u razvoju, što je neophodno promeniti. Ona je poručila svim učesnicama da „kad god podelite znanje, njega ima još više“ i da je važno da se veruje u sebe i svoju intuiciju.

Bojana je ispričala o svom napredovanju i rastu kroz rad u IT sektoru i rekla da osnovnu motivaciju nalazi u stalnom rastu i usavršavanju. Ona je navela da je normalno da nam u životu ne uspe sve i da ne ide kako je planirano, ali da je važno da se ne posustane i odustane.

Nataša Gospić je kao diskutantkinja istakla da su žene u IKT sektoru neophodan i neiskorišćen resurs i da je neophodno mnogo proaktivnije promovisati ova zanimanja među devojčicama. Ona je naglasila da svaka firma, bez obzira na oblast u kojoj deluje, ima potrebu za jakim IKT sektorom.

Govornice su se složile da je najveći problem žena u ovom polju što u 80% slučajeva nisu zadužene za velike projekte. Naglašeno je takođe da je potrebno IT sektor preimenovati u IKT, jer su danas komunikacije nezamislive bez novih tehnologija i visoko razvijenih softvera. Veoma važno je da se žene ne sputavaju svojim ambicijama i željama, niti da pokleknu pod pritiskom društva, već da rade ono što žele i vole.