Pol i rod


Ljudi se uglavnom rađaju kao osobe ženskog ili muškog pola (eng. Sex). . Kada govorimo o polu, govorimo o njihovim biološkim (telesnim karakteristikama). Muška i ženska tela se razlikuju i imaju različite uloge u procesu reprodukcije. Ova biološka razlika između žena i muškaraca postoji u svim vremenima i na svim geografskim dužinama, bez obzira na uslove života, socijalni status, etničko ili rasno poreklo.

Dugo vremena se verovalo da ova biološka razlika (pre svega različita uloga muškaraca i žena u procesu reprodukcije, ali i druge telesne razlike), presudno određuje dalje uloge muškaraca i žena u životu. Tako je npr. podela poslova na muške i ženske ili razlika u statusu žena i muškaraca u zajednici, smatrana prirodnom, tj. odgovara prirodnim ulogama muškaraca i žena (žena rađa decu, pa je prirodno da se ona o njima stara, muškarac je fizički jači pa je prirodno da bude glava porodice, da više zarađuje i donosi ključne odluke u zajednici)

Za razliku od pola, rod (eng. Gender)je društveno oblikovanje biološkog pola žena i muškaraca. Pokazuje na koji način jedno društvo vidi ulogu žene i muškarca i odnosi se na čitav spektar ideja i očekivanja koji se tiču tih uloga. Ova očekivanja odnose se na to kako žene i muškarci treba da izgledaju, kako da se ponašaju u određenim situacijama, tj. određuju tipično ženske i tipično muške karakteristike i sposobnosti. Ove ideje i očekivanja su naučeni,odnosno stečeni u porodici, školi, pod uticajem medija, verskih ideolgija, u kultrunim i drugim institucijama.

Rod je dinamična kategorija koja se menja u različitim vremenskim periodima i razlikuje se od jedne kulture do druge, od jedne društvene grupe do druge, čak i u okvirima jedne iste kulture i unutar samo jedne religije, kraja ili grada. Muškarci i žene u Beogradu, žive drugačije nego muškarci i žene u Africi, različite starosne generacije žena i muškaraca ponašaju se na različite načine (različito se oblače, imaju različite stavove o tome šta priliči ženama, a šta muškarcima i sl. )