Gender Mainstreaming (Džender mejnstriming)


Džender mejnstriming (gender mainstreaming, engl: main – glavni, stream – tok). Najpribližniji prevod termina bi bio “uvođenje rodne ravnopravnosti u glavne tokove” Gender mainstreaming predstavlja (re)organizaciju, poboljšanje i evaluaciju procesa politika, tako da akteri koji su obično uključeni u kreiranje politika ugrade perspektivu rodne ravnopravnosti u sve politike, na svim nivoima i u svim fazama.

Koncept Gender mainstreaming-a prvi put je predložen 1985. godine, na Trećoj svetskoj konferenciji žena u Najrobiju. Ideja je razvijena u okviru razvojne zajednice Ujedinjenih nacija., a zvanično je predstavljena 1995. godine na Četvrtoj svetskoj konferenciji žena u Pekingu. Većina definicija je u skladu sa zvaničnom definicijom koncepta koju je dao Ekonomski i socijalni komitet UN:

“Uvođenje rodne perspektive u glavne tokove je proces ocenjivanja posledica svih planiranih mera, uključujući propise, politike i programe, u svim oblastima i na svim nivoima, po žene i muškarce. To je strategija kojom pitanja koja se odnose na žene i na muškarce, kao i njihova iskustva postaju integralni deo razvoja, sprovođenja, praćenja i evaluacije politika i programa u svim političkim, ekonomskim i društvenim sferama, tako da žene i muškarci imaju koristi u istoj meri i kako se neravnopravnost ne bi reprodukovala. Konačni cilj je ostvarivanje rodne ravnopravnosti” .

Gender mainstreaming ne može zameniti specifične politike čiji je cilj da se uklone situacije koje su nastale kao posledica rodne neravnopravnosti. Specifične politike rodne ravnopravnosti i gender mainstreaming su dualne pojave i komplementarne strategije i moraju se zajedno koristiti radi ostvarivanja rodne ravnopravnosti.